Robert Nilsson ”Dubai är mellanösterns New York”

Filip Svensson Blogg

Utsikten från The Vista Ballroom på 14:e våningen på Viceroy Palm Jumeirah i Dubai. Ansvarig för hotellets 10 olika restaurangkoncept är Robert ”Bobbo” Nilsson, vinnare av Årets Kock 1998. Foto: Viceroy Palm JumeirahDen 31 mars öppnar Viceroy Palm Jumeirah i Dubai och Robert ”Bobbo” Nilsson, Årets Kock 1998, är ansvarig för hotellets 10 restaurangkoncept. Med plats för 1 000 hotellgäster på ett femstjärnigt hotell är förväntningarna skyhöga.  Med bara dagar kvar till öppningen får vi anta att pulsen på de anställda är något högre än normalt. Här berättar Robert om sin resa från Årets Kock i Sverige till Executive Chef i Förenade Arabemiraten.

 

Hej Robert, hur ser förberedelserna ut just nu på Viceroy?

Allt går enligt plan, men det har varit 12 månaders intensivt jobb. Många har frågat mig vad jag gör på plats så lång tid innan en öppning, men med tio olika restaurangkoncept i huset som ska startas från grunden är det mycket som ska falla på plats. Vi är i slutfasen av all träning och trial runs, så just nu längtar vi verkligen till själva öppningen!

 

Berätta mer om restaurangerna på hotellet, vad kan gästerna förvänta sig?

Det behövs så klart ett brett utbud av restauranger när man ska tillgodose 1 000 hotellgäster med allt mellan frukost till fine dining, så vi har arbetat fram tio olika restaurangkoncept på hotellet. På t.ex. Quattro Passi har vi tagit in en italiensk restaurang med två stjärnor från Amalfikusten, och här har vi ett nedtonat fine dine-koncept med enklare och mer genuin italiensk matlagning för att göra restaurangen trevlig och lättillgänglig för gästen.

På hotellet erbjuder vi också all day dining, och istället för att köra ett buffé-koncept som många andra konkurrenter har vi ett fräscht världsbrasserie som serverar à la carte istället. Där vi kan ta ut svängarna med lite mer intressanta rätter och blanda smaker och tekniker från olika delar av världen. Vi har även The Delisserie där vi valt att stoppa in lite skandinaviskt tänk med smörrebröd i kombination med moderna bakverk. Utöver det finns en beach club med allt från poolbarer till andra restauranger med full service.

Vår största restaurang är Maiden Shanghai, ett modernt kinesiskt koncept i tre etage med en rooftop bar med utsikt över Marina Bay. Det är en av de absolut häftigaste restauranger jag någonsin sett, så det ska bli superkul att se den full av gäster som njuter av cocktails med en ”club vibe” i kombination med modern kinesisk gastronomi.Hur kommer det det sig att du gick från att vara Årets Kock i Sverige till att arbeta utomlands?

Jag har väl alltid varit öppen för utmaningar och det är förmodligen det som tagit mig dit där jag är idag. Många har frågat hur jag vågar ta mig ann en uppgift i denna storlek och jag kan förstå frågan samtidigt som jag själv inte ser det på det sättet. Min åsikt är att ”kan andra så kan jag”, och hittills har det funkat utmärkt.

Jag har länge velat ta steget att jobba utomlands och även gjort det en del innan med ”stjärnsvängen” i Frankrike och Terrance Conran i London, men ett projekt av den här storleken har inte blivit av tidigare. Jag hade väl egentligen lagt idén om mer jobb utomlands på hyllan sedan jag fick barn och med 30+ år i branschen kände jag mig ganska nöjd med vad jag gjort i min karriär hittills.

 

Hur hamnar man i Dubai som executive chef på ett femstjärningt hotell?

Det var egentligen ganska märkligt att jag hamnade i Dubai. Jag hade som sagt inga planer på att arbeta utomlands igen. Jag hade precis startat restaurang Niagara med min kompis Peter J. Skogström (Årets Kock 2006) i Malmö när Viceroy’s General Manager, Mikael Svensson, erbjöd mig att resa ner till hotellet för att hålla i en julmiddag.

Det är också det som är så fantastiskt med det här yrket, möjligheten att göra karriär ute i världen!Robert Nilsson, Årets Kock 1998

Mikael visade mig hotellet, berättade om hans idéer och visioner för restaurangerna. Han var ute efter en kock som hade mer vana och filosofi från fristående restauranger för att kunna skapa restauranger på ett annat sett än traditionella hotellkockar, och efter att ha sett mig i Kockarnas Kamp i TV4 tänkte han att jag skulle vara intresserad.

Det var inte precis svårt att tacka ja till uppdraget, även om det var en hel del frågor att reda ut med den nyöppnade restaurangen i Malmö och såklart om familjen hade lust att följa med ett nytt äventyr utomlands. Men det är också det som är så fantastiskt med det här yrket, möjligheten att göra karriär ute i världen! Jag tycker att fler skulle ta chansen, för det är verkligen utmanande och framförallt kul.

 

Hur skiljer sig det att jobba i restaurangbranschen i Dubai från i Sverige?

Jag hade aldrig tidigare sett Dubai som en matstad men blev verkligen glatt överraskad av utbudet och nivån. Jag brukar kalla det för ”mellanösterns New York”. Gästerna har väldigt höga krav på kvalitén men framför allt på servicen och utbudet av riktigt bra krogar och spännande koncept. Jag tror den största skillnaden från Sverige är just servicenivån. Den är, och måste alltid, vara i världsklass.

När gäller råvaror i Dubai, så finns allt som du vill få tag på, men det krävs mycket mer planering eftersom allt flygs in eftersom inte särskilt mycket kan växa naturligt landets klimat. Det jag kan sakna är närheten till råvaran och närodlat eftersom jag är så van vid det, men kravet på kvalité gör att råvarorna fortfarande håller väldigt hög klass.

dela det här inlägget:

Läs mer om Viceroy Palm Jumeirah:

Hemsida: Viceroy Palm Jumeirah

@robertbobbonilsson på instagram