Öppet brev från Årets Kock 2015 till Årets Kock 2016

Annie Tidelius Blogg

 

KÄRA VINNARE, STORT, SJUKT STORT!

Thomas-Sjogren-Arets-Kock-2015

Årets Kock 2015, Thomas Sjögren

Återigen grattis till vinsten! Det var uppenbarligen din dag i torsdags. När jag tänker tillbaka på den sekunden när mitt namn ropades ut på scenen blir jag lite knäsvag. Det var en helt fantastisk känsla som åtminstone jag aldrig fått uppleva tidigare i mitt liv. Ett minne som kommer sitta ingraverat på näthinnan tills Alzheimern gör sitt på hemmet, någonstans i detta avlånga land. Rätt häftig känsla att få känna sig så populär, som du kände dig när du blev avdragen från scenen för att omringas av journalister som rycker och drar i en, eller på efterfesten när du står där och alla vill ta bilder, kramas och bara hänga med dig. Ballt. Antagligen läser du detta ett par dagar efter din insats på Annexet i Stockholm. I fredags vaknade du nog som jag gjorde av att Nyhetsmorgon ringde och ville småprata. Svårt att låta vettig? Jag vet…

Jimmi Eriksson, Årets Kock 2016

Jimmi Eriksson, Årets Kock 2016

DAGEN FORTSATTE VÄL med ett par intervjuer fram tills att du äntligen fick komma till Hillenberg och träffa alla tidigare vinnare av Årets Kock. Även det är en häftig känsla att vara omringad av några av landets bästa kockar och nyblivna vänner. Så, hur smakade Karl Ljungs vinnarrätt från 1999? Var det verkligen enklare förr? Det har jag hört, med undantag för 1995 som tydligen ska ha varit det svåraste året. Inget jag kan veta så mycket om eftersom jag precis skulle fylla 4 år. Den årliga lunchen dagen efter finalen var i alla fall ännu en höjdpunkt för mig under mitt år. Många trevliga möten och samtal om livet, maten och passionen att leva livet vi valt.

Årets Kock 2016MYCKET KOMMA SKALL. 2016 är ditt år som jag vet att du kommer att göra till ditt bästa, oroa dig inte för mycket. Glid bara med i vågen av att laga stora middagar, små middagar, middagar till kungligheter och middagar till dina nära och kära. Om det är något du kommer att göra i år så är det att laga middagar. Att du dessutom kommer att åka på vinnarresa, hålla matlagningskurser, prata om dig själv, jobba på din restaurang, köra lite TV, radiointervjuer, resa land och rike samt att sitta sent om nätterna mellan
alla dessa uppdrag och pilla fram lite mer än 100 recept, det kommer du att komma in i. För det enda du behöver tänka på är att vara glad och laga god mat! Resten löser sig. Och det som inte löser sig kommer
alla ha glömt om 100 år ändå…

Det finns många tips som inte bör skrivas i denna tidning så de tar vi över en lunch (som du betalar).

Återigen, Stort, Sjukt Stort!
/THOMAS SJÖGREN, ÅRETS KOCK 2015

Publicerat i: RESTAURANGER & STORKÖK