Nyöppnat: Bar Agrikultur

Filip Svensson Blogg

Filip Fastén, Årets Kock 2014, och Joel Åhlin utanför sin nya minirestaurang: Bar Agrikultur.En minirestaurang och bar med liv, hjärta och hjärna. Så beskriver Filip Fastén, Årets Kock 2014, sin och medgrundaren Joel Åhlins nya etablering vid Nytorget i Stockholm. Precis som sin systerrestaurang kommer Bar Agrikultur servera rätter med stort fokus på närproducerade grönsaker, men även egenbryggda ginsorter från närområdet. Här berättar Filip om hur en av hans favoritkrogar i Stockholm blev Bar Agrikultur.

”Vi kallar den Bar Agrikultur, men egentligen fokuserar vi minst lika mycket på maten här som vi gör på Restaurang Agrikultur. Vi kallar det ”minirestaurang” och maten kommer serveras som tapas ungefär, tanken är att man ska dela rätterna. I baren servera Gin & Tonic på vår egen gin från Härnö och Stockholms Bränneri bara nåt kvarter bort, med handplockade ingredienser. Idén med gin har vi haft med oss sedan vi gästpelade på Furillen förra sommaren och även på Way Out West med Ginbaren.”

Bar Agrikultur ligger precis bredvid Nytorget på Södermalm i Stockholm, och tidigare höll Restaurang Sardin till i lokalen på Skånegatan. Namnet refererade inte till vad som serverades på restaurangen utan snarare på storleken på lokalen och området har de senaste åren blomstrat på restaurangkartan.

”När jag flyttade till Stockholm blev Sardin snart en av mina favoritkrogar. Det var en enkel och trevlig miljö man kunde mötas för att äta eller bara ta ett glas, och konceptet kändes helt rätt. Jag var 18 år och jag bad ägaren att kontakta mig om lokalen någonsin skulle bli tillgänglig i framtiden, och nu fick vi erbjudandet att ta över. För mig var det ingen fråga om saken, jag sa ”Nu kör vi!” till Joel och han höll med. Och nu är vi här!”

”Den här typen av restaurang har jag alltid velat öppna, och jag kan inte tänka mig ett bättre tillfälle än nu.”Filip Fastén, Årets Kock 2014

Filip Fastén vann Årets Kock 2014 och har varit aktiv i restaurangbranschen som kock sedan de unga tonåren. Med kollegan Joel Åhlin öppnade Filip i slutet av 2015 Restaurang Agrikultur på Roslagsgatan, och restaurangen blev kort efter öppnandet en favorit i det då relativt oetablerade krogdistriktet i Vasastan. Är det en utmaning att öppna en restaurang som Bar Agrikultur?

”Jag tycker framförallt att det är kul! Den här typen av restaurang har jag alltid velat öppna, och jag kan inte tänka mig ett bättre tillfälle än nu. Bar Agrikultur kommer att bli lite mer livlig, lite mer känsla och mer hjärta. Joel kommer ju tidigare från Tjoget och tillsammans kommer vi nog få till en bra helhetsupplevelse med bra öl, vin, drinkar och mat.”

dela det här inlägget:

Om:

Bar Agrikultur

Var: Skånegatan 79, Stockholm. Tunnelbana Medborgarplatsen.

Öppetider: Öppnar 28 april och har sedan öppet varje dag under hela sommaren.

Restaurangen har 24 obokningsbara platser och även uteservering på Nytorgets gågata i sommar.

www.agrikultur.se