Nyårsmeny med Årets Kock 2015

Annie Tidelius Blogg

Thomas-Sjogren-Arets-Kock-2015

Sugen på att testa något nytt för att fira in det nya året?

Thomas Sjögren, Årets Kock 2015, har komponerat tre nyskapande recept i samarbete med Svenskt kött. Recepten fungerar som förrätt, huvudrätt eller som en del av en buffé, det är bara att anpassa det efter vilken tillställning ni har tänkt er.


Stekt biff med rostad märg, broccoli- och dragoncreme, senapssky Foto: Svenskt Kött

Stekt biff med rostad märg, broccoli- och dragoncreme, senapssky Foto: Joel Wåreus

Stekt biff med rostad märg, broccoli, senapssteksky och dragon

Till detta rekommenderar Restaurangakademiens sommelier Malin Axelsson Jonsson en italienare, perfekt för lite festligare tillfällen.

2010 CastelGiocondo Brunello di Montalcino DOCG, Toscana, Italien

Glacerad oxkind med persilje- och citronpotatis, picklad fänkål och rålakrits Foto: Svenskt Kött

Glacerad oxkind med persilje- och citronpotatis, picklad fänkål och rålakrits Foto: Joel Wåreus

 

 

Glacerad oxkind med persilje- och citronpotatis, picklad fänkål och rålakrits

Till den glacerade oxkinden föreslår sommelier-Malin ett franskt alternativ.

2013 Ogier Clos de l’Oratoire des Papes Châteauneuf-du-Pape Rouge, Rhone, Frankrike

Tartar på kalvinnanlår med semitorkade oliver, koriander och päron Foto: Svenskt Kött

Tartar på kalvinnanlår med semitorkade oliver, koriander och päron Foto: Joel Wåreus

 

Tartar på kalvinnanlår med semitorkade oliver, koriander och päron

Malin håller sig till gamla världen även när det kommer till tartaren då hon tycker att en tysk Riesling är på sin plats.

2009 SA Prüm Wehlener Sonnenuhr Alte Reben Riesling GG, Mosel, Tyskland

Vill man hålla det alkoholfritt är Mariestads Alkoholfria aldrig fel, bordsvatten från Grythyttan sätter även lite klass på festen. Till tartaren kan man med fördel testa Briska Rosé Alkoholfri.


Årets Kock önskar er ett riktigt GOTT nytt år!

Ps. Vi ses väl på finalen den 11 februari?