Jimmi Eriksson: Att ha det som krävs!

Filip Svensson Blogg

Bild 1 Gustav KarlssonVad behövs egentligen för att vinna Årets Kock? Här står två vinnare av Årets Kock, Jimmi Eriksson och Daniel Räms, i köket på Lilla Ego och tränar inför semifinal av Årets Kock 2015, där Jimmi deltog året innan han vann. Foto: Gustav Karlsson, Besöksliv. Hösten 2013 började jag på restaurangen Lilla Ego i Stockholm och det var då som jag verkligen började min resa mot att vinna Årets Kock 2016. Lilla Ego drivs av tidigare vinnare Daniel Räms (Årets Kock 2013) och Tom Sjöstedt (Årets Kock 2008) och de gav mig möjligheten och utrymmet som krävdes för att kunna träna inför tävlingen på riktigt. Jag har alltid haft som dröm och mål att vinna Årets Kock, och jag tycker det är otroligt viktigt att sätta upp mål i sitt liv; har man inte ambitionen att vinna tar man sig sällan särskilt långt. Jag antog därför utmaningen och satsade allt jag hade på att ta mig hela vägen till att bli svensk mästare i professionell matlagning, Årets Kock.

Min erfarenhet av tidigare tävlingssammanhang, t.ex. vinnare av Årets Unga Kock 2013, andraplats i den internationella tävlingen: Concours International des Jeunes Chefs Rôtisseurs samt tidigare semifinalist i Årets Kock, gav mig en bra start inför Årets Kock 2016. Redan sommaren 2015 så började jag testa mina idéer till anmälan på riktigt och mycket av det jag presterade den första tiden var inte i närheten av tillräckligt bra för att skicka in som tävlingsbidrag. Även om det kan kännas lite hopplöst så är jag övertygad om att det krävs att testa sina dåliga idéerna först ändå för att sedan hitta fram till det bästa i sin matlagning.

Jag har alltid haft som dröm och mål att vinna Årets Kock, och jag tycker det är otroligt viktigt att sätta upp mål i sitt liv; har man inte ambitionen att vinna tar man sig sällan särskilt långt.Jimmi Eriksson, Årets Kock 2016.

När jag väl hittade den rätta grundtanken i mitt tävlingsbidrag så gällde det att utveckla rätten därifrån genom olika smaksättningar och tillagningsmetoder. Jag kände hela tiden att jag tjänade mycket på att bjuda in erfarna kockar för att testa min mat för att få feedback/kritik på vad som behövdes förbättras. De agerade bollplank, från start till mål, och kunde ofta sätta fingret på de små detaljerna i matlagningen som behövde förbättras som man själv missat under de otaliga timmarna i köket.

Över ett halvår senare stod jag där i tävlingsköket den 11 februari 2016, finalen av Årets Kock. Jag hade klarat av både uttagningen och semifinalen, och nu var det enda som återstod ca 5 timmar framför publiken och juryn i tävlingsköket. När jag lämnade in mina rätter för bedömning så var jag otroligt nöjd och övertygad om att det var min bästa upplagning någonsin. Det krävs otroligt många timmar att förbereda sig för finalen; packa, göra de bästa fonderna osv. bara för att hitta en harmoni i tävlingen när man väl står i finalen och ska prestera. Så när jag väl var klar och kunde kliva ut ur tävlingsköket kände jag en otrolig stolthet över vad jag presenterat för juryn, jag hade skapat rätt förutsättningar för mig själv och levererat när det verkligen gällde i tävlingen.

> Se Jimmis finaldag i Årets Kock 2016

När jag ser tillbaka på min tid innan och under Årets Kock, och kanske framförallt den sista gången jag tävlade 2016, så förstår jag att det är jättemycket som krävs för att man ska nå hela vägen till vinsten, många punkter som ska falla på plats och alla detaljer är viktiga när man tävlar på så hög nivå som Årets Kock. I slutändan har jag ändå kommit fram till att det viktigaste av allt i är passionen och viljan, det är det som tar dig hela vägen genom den fantastiska resan som Årets Kock faktiskt är.

Mina fem tips till dig som ska söka till Årets Kock 2017:
  1. Det viktigaste är att arbeta fram en rätt som du tror på själv. Skapa den godaste rätten du bara kan. Lägg mycket tid på att ta fram rätten och därefter är det bara att träna, träna, träna.
  2. Ha ett gäng kockar som du litar på och som kan ge feedback på det du lagar. Fördel om du har kockar med vana från tävlingssammanhang. Det är viktigt att ta åt sig av kritiken men det är upp till dig att välja vilken kritik du vill ta åt dig av. Alla kommer tycka olika. Sedan gäller det ju såklart att laga det du tycker är gott och du tror på.
  3. Tro på dig själv och du måste ha mycket vilja för det krävs att du lägger mycket tid och energi på att träna för att gå hela vägen.
  4. Du måste vara mentalt stark och förberedd på vad som komma skall under tävlingen. Det är många känslor, nervositet samt adrenalin inblandade och det gäller att hitta känslan och fokus mentalt. I mitt huvud målade jag upp flera gånger hur finalen skulle läggas upp. Du jobbar sjukt mycket snabbare om du har en plan istället för att bara springa runt och kämpa enligt listan du har. Det blir bättre harmoni i köket om du vet vad du gör.
  5. Tänka logiskt och organiserat. Det finns så mycket du kan organiseras innan finaldagen som kommer underlätta och göra att ditt arbete går mycket smidigare. För att bli nöjd måste du smaka av rätterna hela tiden så du hittar smakerna i alla komponenter. Väg upp ingredienserna i förväg och ha koll på din utrustning innan du går in i tävlingsköket. Träna och öva på rättens kvalitet. Det är kanske inte 5 timmars träningar varje dag, men ibland måste du kanske träna på en specifik punkt för att göra den så smidig och god som möjligt. Det handlar om att organisera hur du ska gå tillväga från det att du är uttagen tills då du ska tävla. Jag satte upp mål i kalendern ända fram till finalen där jag skulle vara klar med vissa moment. Det finns alltid saker som måste förändras och förbättras.
Min väg till finalen av Årets Kock 2016: