Att vara Årets Kock 2016

Filip Svensson Blogg

Vad händer när finalen är över, vinnaren har korats och den sista i publiken lämnat läktaren? Vi frågade Jimmi hur det är att vara Årets Kock 2016. 

Det är snart ett halvår sedan Jimmi Eriksson tog emot Gastronomiska Akademiens Mejerimedalj i Guld och titeln Årets Kock 2016 av H.K.H. Prins Carl Philip. Inför 4000 åskådare, Sveriges absoluta kock-elit och de 7 andra tävlande tog Jimmi klivet in i rampljuset, och månader av förberedelser och timmarna i tävlingsköket var över. Men vad händer efter konfettiregnet lagt sig och tävlingsköken kallnat för sista gången? Vi träffade Jimmi och lät han berätta vad året som Årets Kock 2016 hittills fört med sig.

Hej Jimmi! Hur har ditt år som Årets Kock varit hittills?

– Hej! Jo, jag kan lugnt säga ett nytt liv har startat. Fick många tips från Tom & Daniel (med efternamnen Sjöstedt, Årets kock 2008 och Räms, Årets Kock 2013, reds anm), mina uppdragsgivare på Lilla Ego, om vad som skulle komma, men att få min dröm uppfylld och vinna Årets Kock var helt underbart. Jag har blivit mer igenkänd och har fått flera nya kontakter. Hoppas att jag kan vara en bra förebild för andra som vill tävla.

– Det här året kommer att forma min framtid. Det är mycket som händer som jag måste ta tillvara på och det är helt magiskt. Jag lever med en ständig press att leverera till olika uppdrag, men samtidigt så njuter jag ju av att utvecklas och vara kreativ i min matlagning. Det är en milstolpe i karriären och även på ett personligt plan. Det handlar ju om att förmedla vem jag är som matlagare och person, att knyta kontakter samt träffa mycket branschfolk. Det är kul att möta nya människor som brinner för det dom gör, att lära från andra och lära ut till andra. Jag kan känna att jag utvecklats individuellt på många plan genom att ständigt lyssna in och vara kreativ i min matlagning.

Vilken typ av uppdrag gör du i egenskap av Årets Kock?

– Det är mycket som händer som jag måste ta tillvara på och det är helt magiskt! Utöver gästspel på andra krogar har jag gjort en hel del uppdrag åt Årets Kock sponsorer. Tillsammans med Arla har jag bland annat gjort en receptfolder och deltagit i juryarbetet för Årets Unga Kock. I sommar åker jag tillsammans med Arla på vinnar- och inspirationsresa till Kalifornien. Dessutom har jag varit på vin- och inspirationsresa tillsammans med Spring Wine och lagat mat av fjordörret på pressträff för Norges Sjömatsråd.

  Uppdragen är väldigt olika och blir därför unika samt roliga. Jag älskar att göra gästspel på andra krogar då det var där allt startade. Fotouppdrag är också roliga att skapa och förmedla i olika medier som exempelvis SvD Perfect Guide, Dagens Industri, DN, Svensk Damtidning.

Vad står på närmast på agendan?

– Jag ska fortsätta med gästspel och därutöver besöka en grönsaksodlare med LRF samt uppdrag på Den stora smakresan med Spendrups.

Berätta i korthet om Sommelier-VM samt vin- och inspirationsresan till Argentina.
– Jag har alltid varit väldigt intresserad av vin, men aldrig besökt vingårdar innan. Så denna resa var ju underbar, att få så mycket inspiration och mer respekt för hantverket inom vin. Det var otroligt inspirerande att se Sommelier-VM, även om jag har tävlat mycket så var det kul att se en annan typ av tävling inom branschen.  Alla som tävlade hade så mycket kunskap och framför allt Arvid Rosengren som tog hem segern till Sverige. En magisk resa som jag är ödmjuk tacksam till att få deltagit på och som breddat min nyfikenhet inom vin och på Argentina som vinland.

> Se mer: Bilder från resan till Argentina

Den som vinner Årets Kock vinner inte bara äran och Gastronomiska Akademiens mejerimedalj utan även en inspirationsresa? Berätta.
– Min resa kommer att ta mig till San Francisco och Napa Valley – ett resmål som jag länge velat besöka. Vi kommer hämta mycket inspiration från många olika matkulturer och besöka flera olika restauranger som levererar på topp. Är otroligt taggad på att åka dit.


Vill du bli Årets Kock 2017?

Information och tävlingen och anmälan läggs ut på hemsidan i slutet av juni. Håll även utkik på Årets Kocks sociala kanaler @aretskock.


Jimmi Eriksson är 28 år gammal, kommer ursprungligen från Kungsängen utanför Stockholm och vann den 11 februari titeln Årets Kock 2016. Jimmi tävlade mot 7 andra deltagare och vann med juryns motivering: ”Med rötterna i den svenska traditionen men i ett nutida utförande”. Jimmi arbetar till vardags på Lilla Ego i Stockholm tillsammans med de tidigare Årets Kock-vinnarna Tom Sjöstedt och Daniel Räms.

Det här året kommer att forma min framtid. Det är mycket som händer som jag måste ta tillvara på och det är helt magisktJimmi Eriksson, Årets Kock 2016

Årets Kock uppmärksammas stort i media, här lagar Jimmi sina favoriträtter i SvD Perfect Guide, 26 mars 2016.

Tips! 

Följ Jimmi under hans år som Årets Kock på hans instagram: @jimmi_e