Anmälan Årets Kock 2019

Välkommen! Vi är glada att du vill anmäla dig till Årets Kock 2019 – SM i professionell matlagning. Anmälan är öppen 6-17 maj 2019. Vi rekommenderar att du läser igenom all information nedan noga innan du lämnar in din ansökan. Lycka till!
signatur andreas stenberg

Andreas Stenberg

Anmälan är stängd.

Vem kan söka?

  • Du måste vara en professionellt verksam kock.
  • Du har fyllt 23 år, eller kommer att fylla 23 år under 2019.
  • Du måste vara svensk medborgare.
  • Tidigare vinnare av Årets Kock får tävla och försvara sin titel.

Om anmälan

  • Anmälan öppnar den 6 maj klockan 09.00 och stänger den 17 maj klockan 23.59.
  • Det är endast tillåtet med ett tävlingsbidrag per person.
  • Du ska skicka in ett recept och bild på valfri för-, mellan- eller huvudrätt för 6 portioner. Råvarorna är valfria, du väljer själv vad du vill arbeta med. Rätten kan serveras kall eller varm. Dessert är inte tillåten. Rätten ska presenteras i sin helhet på en tallrik. Endast sås kan serveras à part och inga andra delar av rätten får vara utanför tallriken.
  • För att styrka ditt medborgarskap ska en bild av ditt pass där medborgarskap framgår bifogas. Bilden av passet används ej till annat än att styrka ditt medborgarskap. 
  • Viktigt. Restaurang- eller personnamn får inte framgå i varken rubrik, receptets namn eller löptext i receptet. Samma sak gäller för bilden av din maträtt. Om detta förekommer är din anmälan ogiltig.

Om ditt recept

  • Receptet ska skrivas i word eller pages.
  • Receptet ska visa på din matlagning och filosofi, din personlighet, kompetens och kunskap i yrket.
  • Tänk på att de allra flesta rätter vinner på ett tekniskt genomförande där smaken är nummer ett.
  • Tänk på finish i rättens presentation.

Planering av recept

  • Planera ditt recept utifrån deltagande i kvalificeringstävlingen. Vi rekommenderar att du tränar på att laga upp 6 portioner av ditt tävlingsbidrag.
  • Under kvalificeringstävlingen kommer du att ha 1 timme för att färdigställa och presentera rätten inför juryn. Du får preppa och förbereda rätten hur mycket du vill innan.
  • Rätten ska vara presenterad på en tallrik, endast sås kan serveras à part.
  • När det gäller porslin, utrustning och material för färdigställande och presentation av rätten tar du själv med dig det du vill använda dig av.
  • I köket på Stockholms Hotell- och Restaurangskola finns basutrustning så som ugn, spis, salamander, kyl och frys. Mer detaljerad information om redskap på plats ges till de tävlande som tar sig vidare till kvalificeringstävlingen.

Bild på din rätt

  • Du ska bifoga en bild  som presenterar den färdiga rätten precis som ditt recept anger.
  • Rätten ska presenteras i sin helhet på en tallrik, endast sås kan serveras à part.
  • Bilden får porträttera endast en tallrik och eventuellt en sås à part. Inget annat är tillåtet på bilden, så som brickor, knivar, bestick och dylikt, andra à part, händer eller andra kroppsdelar.
  • Du får använda valfri färg på porslin och underlag.
  • Observera att samma tallrik och eventuell sås à part som presenteras på bilden i tävlingsanmälan också ska användas vid upplagningen i kvaltävlingen.
  • Fotograf av bilden ska anges i formuläret på tävlingsanmälan. Årets Kock AB kan komma att publicera receptbilder för att informera om inskickade tävlingsbidrag.

Vilka går vidare

  • Samtliga inskickade bidrag granskas för att säkerställa att de uppfyller kriterierna listade ovan. Detta görs av administrativ personal hos Årets Kock AB.
  • Alla godkända inskickade bidrag bedöms därefter helt anonymt av en jury som består av erfarna kockar. Mer information om jury nedan. Anonymiteten säkerställs genom Notarius Publicus.
  • Vilka som har gått vidare till kvalificeringstävlingen meddelas den 23 maj 2019.

Kvalificeringstävlingen

  • Kvalificeringstävlingen arrangeras den 12-13 juni 2019 på Stockholms Hotell- och restaurangskola.
  • Där kommer de som har kallats till tävlingen under kvalificeringstävlingens första dag att få laga upp sitt inskickade bidrag.
  • 16 kockar med högst poäng från dag 1 går vidare till dag 2 i kvalificeringstävlingen. Där ställs de inför ytterligare prov i yrket, t.ex. att tillaga en rätt baserad på en hemlig råvarukorg.
  • De 8 kockar med högst totalpoäng efter två kvalificeringsdagar går vidare till finalen. Dessa presenteras på eftermiddagen den 13 juni, efter avslutad kvalificeringstävling.
  • De tävlande bekostar själva sitt deltagande i kvalificeringstävlingen vad gäller resor, boende, råvaror med mera.

Jury

  • Tävlingen Årets Kock 2019 består av tre tävlingsfaser: anmälan, kvaltävling och finaltävling. Under tävlingens gång kommer en jury att bedöma tävlingens olika delmoment. Utformning av jury kommer att variera beroende på vilket eller vilka tävlingsmoment som ska bedömas.

Final

  • Finalen är den 12-13 september 2019.
  • Arrangeras på Annexet (Globen) i Stockholm.
  • Som finalist i Årets Kock 2019 förväntas du vara tillgänglig och delta i aktiviteter och evenemang för media och partners som tävlingsorganisationen bedömer lämpliga under tidsperioden 13 juni till och med finalen. I nuläget planeras för medieaktiviteter den 17-18 juni 2019. Du förväntas även vara tillgänglig för en hel informationsdag den 23 augusti 2019.

Pris

  • Titeln Årets Kock 2019 och ära samt 250 000 kronor till att vidareutveckla sig inom gastronomi.
  • Som vinnare av Årets Kock formar du i samråd med Årets Kock AB ditt vinnarår avseende media och kommersiella uppdrag, så att det passar dig och dina förutsättningar. Som vinnare kommer du troligtvis att få många förfrågningar till olika typer av samarbeten och framträdanden. Viktigt att känna till är att många inkommande förfrågningar är frivilliga.

Frågor?

  • Om du har frågor eller saknar någon information är du välkommen att kontakta oss på info@aretskock.se.